Over stof….

Met het hele warme weer van de afgelopen weken krijg ik veel vragen. Vragen over wat je nu het best kunt dragen tijdens die snikhete dagen en vragen over welke stof nu het fijnst is om te dragen in de warmte.

Elke stof en materiaal heeft zijn eigen kenmerken. De ene stof ademend goed de andere neemt heel goed vocht op. Sommige stoffen drijven weer goed vocht af. Best handig dus om te weten wat je draagt, zeker wanneer het boven de 25 graden is en je toch representatief gekleed wilt gaan.

Een aantal zaken waar je op kunt letten:

1. Lichtgewicht: het lijkt een open deur, maar zorg ervoor dat je lichte kleding kiest. Daarmee bedoel ik niet de kleur maar echt fysiek lichte en luchtige stof, stof die weinig weegt. Hoe minder gram je textiel je op je huid stapelt, hoe minder hard je lijf moet werken om koel te blijven.

2. Ademen: kleding moet kunnen ademen om je lichaam koel te houden. Wij koelen af doordat zweet moet kunnen verdampen. Stof die niet goed ademt, zal zowel zweet en warme lucht in de buurt van je huid houden, met als gevolg dat je het heel warm hebt. Dunnere draden, losser weefsel en meer poreuzer textielsoorten voegen het ademend vermogen toe aan je kledingstuk. Veel fabrikanten van goedkope kleding zullen bijvoorbeeld alle katoen verkopen als “geschikt om ‘s zomers te dragen,” ongeacht of bruikbaar is voor warm weer of niet. Een strak katoenen weefsel houdt zowel vocht als warmte enorm vast.

3. Bescherming: lange mouwen en broekspijpen kunnen onder de juiste omstandigheden meer verkoeling geven dan een T-shirt en shorts omdat ze direct zonlicht van je lijf houden, net zoals hoeden en zonnebrillen dat doen. Lichte kleuren dragen over het algemeen koeler dan donkere tinten.

Voor het samenstellen van elke warm weer outfit moet er even nagedacht worden over of het mogelijk is om meer huid te bedekken zonder dat het onaangenaam wordt. Des te minder direct zonlicht je voelt des te gelukkiger je bent, zolang het kan worden gedaan met lichtgewicht en ademende stoffen.

Er wordt vaak gedacht dat je tijdens warme dagen het best natuurlijke vezels kunt dragen. Zoals bijvoorbeeld katoen. Katoen voelt altijd zachter aan maar dat blijft slechts prettig totdat nat katoen afkoelt en katoen blijft lang nat. Niet echt prettig wanneer het heel warm is en je veel zweet. De meeste kunststoffen voelen minder prettig aan als je zweet maar laten vocht wel beter door naar buiten. Dat maakt ze voor sporters prettig omdat de huid droog blijft doordat het vocht afgevoerd wordt. Viscose is een prettige uitzondering omdat het een kunststof is met katoenachtige eigenschappen.

Stof tot nadenken dus…

Hieronder heb ik een aantal (meeste voorkomende) stoffen in willekeurige volgorde beschreven met hun eigenschappen, kenmerken en hoe je ze het best kunt wassen. En zodat jij een keuze kunt maken…

KATOEN

Katoen is een natuurlijke en plantaardige vezel afkomstig uit de zaadpluis van de katoenplant. Ademend textiel gemaakt van katoenen vezels is de meest voorkomende kwaliteit in de wereld. Daarnaast heeft katoen warmte nodig om te groeien en de grootste katoenvelden bevinden zich dan ook in de tropen en subtropen.

Karakter eigenschappen:

Katoen is een sterke en zachte textielsoort en door het ademend vermogen perfect om het hele jaar door te dragen. Daarnaast voelt katoen koel aan en neemt het snel vocht op, maar staat vocht ook weer langzaam af. Dit maakt het niet geschikt voor sportkleding tijdens de koude dagen. Katoen is een makkelijke en betaalbare stof.

Goed om te weten:

Katoen kan voor 20% vocht absorberen zonder vochtig aan te voelen, maar eenmaal nat droogt het langzaam. Daarnaast is katoen comfortabel dankzij het fijne en zachte oppervlak, maar kreukt daarentegen snel door het gebrek aan elasticiteit.

Wasadvies:

Katoen is wasbaar, droogt langzaam, mag in de droger en gestreken worden.

Katoen kan gewassen worden in een temperatuur tot 95°C, gekleurd katoen tot 40°C.

LINNEN

Linnen is een natuurlijke en plantaardige vezel verkregen uit de houtige stengel van de vlasplant, waarbij de kortere vlasplanten worden geteeld voor de productie van lijnzaadolie. Linnen is een van de oudste textielsoorten die we kennen.

Karakter eigenschappen:

Linnen is comfortabel, ademend, vormvast en vochtabsorberend. Hierdoor is linnen zeer geschikt om te dragen met hoge temperaturen. Linnen wordt zachter en sterker na veel dragen.

Goed om te weten:

Linnen stoffen voelen fris en koel; een groot onderscheidend voordeel voor zomerkleding. Daarnaast heeft linnen een groot vocht opnemend vermogen. Tijdens warme dagen helpt linnen dan ook bij het reguleren van het microklimaat tussen lichaam en kleding.

Wasadvies:

Linnen kan met gemak worden gewassen. Houd er wel rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen. Let op! Linnen kreukt vrij snel en loopt bij het dragen een (halve) maat uit. Na het wassen, krijgt het zijn oorspronkelijke vorm terug.

Linnen droogt snel, mag niet in de droger en gestreken worden en is niet kreukvrij. Linnen kan gewassen worden in een temperatuur tot 40°C en gekleurde linnen tot 30°C.

WOL

Wol is een dierlijke vezel, vaak geassocieerd met vezels of stoffen gemaakt van de vacht van een schaap of lam. Daarentegen is de term wol van toepassing op alle dierlijke vezels zoals het haar van een cashmere geit of angorakonijn. Lamswol en scheerwol worden vaak gezien als dezelfde soort vezel, maar het verschil is dat lamswol wordt verkregen uit de scheerbeurt van een lam tussen de 7 en 9 maanden oud – het is een fijne, niet hele sterke wol kwaliteit met korte vezels. Scheerwol daarentegen is de vacht van een gezond en levend schaap of lam waarbij de wol voor de eerste keer wordt gebruikt in een kledingstuk. Een veelvoorkomende gedachte is dat wol alleen gedragen kan worden tijdens koude dagen, maar dun gebreide kledingstukken, uitgevoerd in bijvoorbeeld merinowol, zijn perfect om het hele jaar door te dragen.

Karakter eigenschappen:

Wol is veerkrachtig en daardoor nagenoeg kreukvrij. Daarnaast kan het 1/3 van zijn eigen gewicht absorberen zonder nat aan te voelen – waterdamp wordt snel geabsorbeerd, maar druppels worden afgestoten. Natte wol droogt ontzettend langzaam en is moeilijk te verbranden. Het pillen van wol is een natuurlijk proces en een kenmerkend effect van het dragen van wol (en niet van het wassen). Daarentegen is het pillen van de vezels geen teken van slechte kwaliteit – investeer in een goed pilapparaat. Ongewenste pluisjes en dons kun je het best (voorzichtig) verwijderen met een goed pilapparaat

Goed om te weten:

Berg je wollen kleding niet op in plastic – gebruik katoenen stofzakken die afgesloten kunnen worden. Plastic hoezen zijn namelijk dé ideale omgeving voor motten – parfum, lichaamsoliën en deodorant zijn eten voor insecten en motten kunnen niet door de katoenen hoes heen eten.

Wasadvies:

Wollen kledingstukken hoeven niet tussen elke draagbeurt door gewassen te worden, maar alleen gelucht in de frisse buitenlucht of in de damp van de badkamer voor het verwijderen van nare geurtjes – wol is een natuurlijke vezel die zichzelf, tot op zekere hoogte, schoonmaakt. Natte wollen kledingstukken moeten plat drogen om uitrekking te voorkomen. Wollen kledingstukken moeten met zorg worden gewassen – handwas of machinewas in koud water of op een speciaal wolwasprogramma – wanneer wol te warm gewassen wordt is er kans op krimpen. Of breng naar een stomerij.

CUPRO

Cupro is een hoogwaardig natuurproduct met een zijdeachtige touch: een cellulosevezel die is geproduceerd door katoencellulose met cuprammonium zout te behandelen. Cupro is vooral bekend als een alternatief voor zijde, en wordt dan ook vaak kunstmatige zijde genoemd.

Karakter eigenschappen:

Cupro materialen ademen net zoals katoen, vallen mooi soepel en voelen. Cupro doet je denken aan zijde met milde glans. Net zoals de meeste cellulosevezels krimpt cupro amper, heeft een goed vocht absorberend vermogen en kreukherstellende kwaliteiten. Cupro heeft een subtiele glans en kan goed geverfd worden.

Wasadvies

Was Cupro met een fijnwasprogramma op 30°C en gebruik een mild wasmiddel. Cupro mag niet in de droger.

ZIJDE

Zijde is een natuurlijke dierlijke vezel die wordt geproduceerd door de zijderups in de constructie van zijn cocon. Het zijn de filamenten van de cocon die gebruikt worden om fijne zijden kledingstukken mee te produceren. Ruwe ‘onbehandelde’ zijde bevat sericine oftewel zijdelijm en is hard en stijf in vergelijking tot bewerkte zijde wat sterker en fijner is dan wilde zijde. Daarentegen is ruwe zijde zacht en wit wanneer alle lijm is verwijderd door het inweken en koken in zeepbaden

Karakter eigenschappen:

Zijde staat bekend om zijn stevigheid, elasticiteit en uitstekende veerkrachtigheid. het kreukt nauwelijks. Daarnaast heeft het een prachtige glans en voelt aangenaam op de blote huid dankzij de fijne en zachte structuur.. Net zoals wol is zijde zowel warm als koel en dus perfect om het hele jaar door te dragen. Zijde kan 1/3 van zijn gewicht in vocht vasthouden zonder nat aan te voelen.

Wasadvies:

Zijden kledingstukken hoeven niet na elke draagbeurt gewassen te worden. Van veel wassen wordt zijde namelijk dof. Laat zijden kleding uithangen in de frisse buitenlucht of in de damp van de badkamer voor het verwijderen van nare geurtjes.

Zijden kleding moet met zorg worden gewassen; handwas of met een koud fijnwasprogramma in een waszakje. Gebruik een mild wasmiddel. Je kunt zijde het best na het wassen in een handdoek rollen en zo op laten drogen.

Zijde mag gestreken worden op middelhoge temperatuur binnenstebuiten of breng naar de stomerij. Zijde mag niet in de droger en niet in direct zonlicht te drogen gehangen worden.

VICOSE

Viscose is een kunstmatige vezel. Het ruwe materiaal is afkomstig uit houtpulp en katoenlinters, welke een chemisch viscose proces doorloopt waaruit hernieuwde cellulose vezels ontstaan. Na een speciale behandeling wordt viscose vergelijkbaar met katoen. Viscose staat ook bekend onder de naam rayon, wat de Amerikaanse term is voor viscose en is daarnaast een van de eerste kunstmatige stoffen die ontwikkeld is.

Karakter eigenschappen:

Omdat viscose ontstaat uit cellulose toont het veel overeenkomsten met katoen: het voelt aangenaam en zacht, is comfortabel om te dragen, valt natuurlijk en is makkelijk te verven in heldere, felle kleuren. In vergelijking met katoen is het materiaal minder sterk; zoals elke cellulosevezel kreukt het snel en absorbeert meer vocht dan katoen.

Goed om te weten:

Veel merken kiezen ervoor om viscose in plaats van katoen te gebruiken in verband met de lagere kosten. Dit geldt voor het productieproces maar ook met de consument in gedachten. Katoen is een natuurlijke vezel die is aangetast door de natuurlijke omgeving en varieert daardoor elke jaar weer in prijs. Wanneer er een periode is waarin katoen hoger geprijsd is dan normaal, kiezen veel producenten voor viscose als vervanging. 

Wasadvies:

Kledingstukken van viscose zijn makkelijk te onderhouden. Was viscose met een fijnwasprogramma op 40°C, niet bleken en strijken op medium temperatuur. Viscose mag niet in de droger maar wel naar de stomerij.

MODAL

Modal is een kunstmatige cellulosevezel en is een variant op viscose. Het wordt gemaakt door middel van een aangepast spinproces waarbij cellulose uit beukenhout wordt gehaald. Dit resulteert in langere cellulose moleculen waardoor een verbeterde versie van viscose ontstaat met betere textiel presenterende eigenschappen.

Karakter eigenschappen:

Modal voelt aangenaam, zacht en erg comfortabel aan. Het valt mooi, is gemaakt om geverfd te worden net zoals katoen en geeft kledingstukken een levendige kleur. Het lijkt op veel vlakken op katoen, maar heeft ook een aantal belangrijke voordelen: in tegenstelling tot katoen krimpt het bijvoorbeeld amper. Daarnaast vervaagt de kleur niet en gaat de stof niet pillen na wrijving. Een nadeel van modal is het slechte weerstandvermogen: zoals elke cellulosevezel kreukt het snel en absorbeert meer vocht dan katoen.

Goed om te weten:

Modal komt oorspronkelijk uit Europa maar wordt tegenwoordig wereldwijd gebruikt als een alternatief voor katoen.

Wasadvies:

Kledingstukken van modal zijn makkelijk te onderhouden. Was modal op 60°C en strijk op medium temperatuur. Modal kan in de droger op lage temperatuur.

CELLULOSE / ACETAAT

Cellulose acetaat is vooral bekend onder de naam acetaat. Het is een geproduceerde vezel gevormd uit een onderdeel van cellulose, verkregen uit katoenlinters en/of houtpulp.

Karakter eigenschappen:

Acetaat heeft het uiterlijk, maar niet de greep van zijde. Het heeft een ingetogen, subtiele glans, valt elegant en door middel van hoge temperaturen kunnen er mooie patronen op het oppervlak aangebracht worden. Acetaat is kreukvrij, krimpt niet en laat de huid ademen. Het absorbeert weinig vocht en droogt snel.

Goed om te weten:

Acetaat wordt vaak gebruikt voor jurken, blouses en voeringen. De vraag naar cellulose acetaatvezels is de laatste jaren afgenomen door de opkomst van verschillende polyester vezels.

Wasadvies:

Was acetaat met een fijnwasprogramma op 30°C en gebruik een mild wasmiddel. Strijk acetaat voorzichtig op een lage temperatuur zonder stoom of breng het kledingstuk naar de stomerij. Daarnaast mag acryl niet in de droger.

POLYESTER (en het zusje polyamide)

Polyester is een door de mens gecreëerde synthetische vezel die is ontwikkeld begin jaren vijftig. Het is tegenwoordig na katoen het meest gebruikte materiaal wereldwijd. De polyester van nu is niet hetzelfde meer als dertig jaar geleden; het is de meest veelzijdige vezel ooit door de mens gemaakt. Het wordt gebruikt voor kostuums, jurken, regenkleding, werkkleding, opvulling, hotelbedden, tenten, zeilkleding et cetera. PET polyester is gemaakt van gerecyclede plastic drinkflessen en wordt gezien als een milieubewust materiaal vanwege het recycleproces. Het moet alleen wel gemixt worden met pure polyester om het sterker te maken.

Karakter eigenschappen:

Polyester is een sterke vezel en zeer goed bestand tegen slijtage en kreukels, absorbeert olie maar geen vocht en droogt snel. Het is voor veel verschillende doeleinden te gebruiken, makkelijk te wassen, krimpt niet en is immuun voor zonlicht, schimmel en insecten.

Goed om te weten:

Gerecyclede polyester wordt vaak gebruikt bij duurzame kledingmerken. Daarnaast gebruiken high-end merken nu ook regelmatig polyester in hun collecties omdat de vezel goedkoper is maar wel lang mee gaat en lijkt op andere vezels – waardoor de kosten lager gehouden kunnen worden. Polyester smelt bij hoge temperaturen dus het is belangrijk om de stof weg te houden van open vuur.

Wasadvies:

Polyester materialen zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen gewassen worden op 60°C. Polyester mag op een lage temperatuur in de droger.

ACRYL

Acryl is een door de mens gecreëerde synthetische vezel die is ontwikkeld in de jaren veertig. Tegenwoordig wordt acryl beschouwd als een uitstekende vervanging voor wol vanwege het makkelijke onderhoud.

Karakter eigenschappen:

Acryl heeft veel overeenkomsten met wol: het is zacht, warm, behoudt zijn kleur en is goed bestand tegen zowel kreuken als vlekken. Van acryl gemaakte kledingstukken zijn ook een uitstekende vervanging voor mensen die van wol houden maar er allergisch voor zijn. Enkele nadelen van acryl zijn dat het slecht vocht absorbeert, snel pilt en kan krimpen. Daarnaast is het ook slecht bestand tegen hitte, dus strijk kledingstukken van acryl voorzichtig.

Goed om te weten:

Het komt steeds vaker voor dat acryl wordt gebruikt voor het maken van sportkleding – sokken van acryl zijn bijvoorbeeld een goede keuze voor kinderen die voetballen: het houdt zijn vorm lang vast en kan zeer elastisch zijn. Sokken van acryl zijn ook perfect voor wandelaars, omdat er minder kans is op blaren dan bij katoenen sokken.

Wasadvies:

Was acryl koud op 40°C. Acryl mag niet gebleekt worden, voorzichtig strijken op een lage temperatuur zonder stoom of breng het kledingstuk naar de stomerij. Acryl mag niet in de droger.

Bronnen: perfectlybasics, legalife, fashionchick